HANGZÓ VÁROS - Kőszegi Nyári Zeneakadémia, 2018.

2018. augusztus 29. - szeptember 2., Kőszeg

Énekes és hangszeres mesterkurzusok a Musica Aeterna Művészeti Alapítvány és a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete szervezésében.

Régi zene – egyházi zene – improvizáció – kisvárosi terek zenéje.

A kurzus magja és előzménye a Cantor Regis Hungariae elnevezésű régizenei és egyházzenei kurzus, amely eddig négy alkalommal került megrendezésre. 2017-ben már Kőszegen tartottuk, s a város hangulata és adottságai sugallatára született az elhatározás, hogy kibővítjük. Nyitunk a hangszeres képzés és az improvizáció irányába, valamint igyekszünk mind jobban kihasználni Kőszeg város adottságait. A hagyományos mesterkurzusok, szemináriumok és koncertek mellett közös városi improvizációk, istentiszteletek gazdagítják a programot. A kurzusok nyitottak: a Kőszegre látogatók is belehallgathatnak, sőt a kurzus résztvevői is „áthallgathatnak”.

A kurzusok részletesen:

TEMPORE

Bali János furulya mesterkurzusa

Bali János

A kurzus középpontjában a historikus és modern improvizáció gyakorlata áll: preludium, ricercare, kadencia, barokk táncok (menüett, gavotte, sarabande, allemande) rögtönzésének megtanulása; improvizáció groundokra (passamezzók, follia, ciaccona, passacaille); improvizáció elektronikával; totális improvizáció. Az egyéni órákon ugyan bármilyen zeneművel szívesen foglalkozunk, de elsősorban olyan régi és új darabokat, tételeket várunk, melyek vagy fantázia-szerűen szabad formájúak, vagy ostinato-basszusra épülnek, vagy szerepet kap bennük bármilyen improvizáció. A kurzust a reneszánsz, barokk és modern improvizáció történetéről és elméletéről szóló előadások teszik teljessé.

Bali János Liszt-díjas furulyaművész és karnagy, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyetemi docense. Repertoárja a középkortól a legújabb zenéig terjed; maga is komponál és improvizál, a Budapest Improvisers Orchestra tagja. Neves szerzők (Kurtág György, Vidovszky László, Kósa Gábor, Litván Gábor, ifj. Kurtág György, Csapó Gyula, Soós András, Kondor Ádám, Horváth Balázs, Bolcsó Bálint, Váczi Dániel, Tornyai Péter, Balogh Máté, Nagy Ákos) komponáltak számára darabokat. Az általa vezetett, a reneszánsz vokálpolifóniára specializált A:N:S Chorus lemezei a világ rangos kritikai fórumain (Gramophon – GB, medieval.org – USA, klassik.com – D, Diapason – F) kaptak legjobb minősítést. A furulya (EMB, 2007) című könyve a valaha bármilyen nyelven írott legnagyobb monográfia a témában.


SUPRA LIBRUM

A ’Cantor Regis Hungariae’ egyházzenei mesterkurzus 5. évada Kalmanovits Zoltán és Mizsei Zoltán vezetésével

A ’Cantor Regis’ immár 5. alkalommal kerül megrendezésre, s idén bővül ki először a hangszeres oktatás, valamint az improvizáció irányába. Ezzel összhangban az egyházi ének kurzus idén a vokális improvizáció lehetőségeit tárja a résztvevők elé. A történeti formák (orgánum, fauxbourdon, falsobordone) kipróbálása és megtanulása mellett mai rögtönzési módokba is bepillantást enged, elsőosrban a zsoltáréneklés területén. A csoportos foglalkozások eredményeként a kurzust egy polifon vesperás zárja.

Kalmanovits Zoltán tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végezte. Az elmúlt évben 25 éves Corvina Consort művészeti vezetője (www.corvinaconsort.hu). Több rádió-, televízió- és lemezfelvétel közreműködője, számos publikáció szerzője. Főszervezője és művészeti vezetője volt a „Choralis Constantinus 500 – a Habsburg császári udvar énekes szertartásai a 15-16. századi gyakorlat alapján” c. nemzetközi esemény-sorozatnak (www.choralisconstantinus.hu), melynek keretében indította útjára a „Cantor Regis Hungariae” egyházzenei és régizenei kurzust. A Musica Aeterna Művészeti Alapítvány (www.musicaaeterna.hu), és a Ward Mária Iskola Alapítvány kuratóriumainak elnöke. A Budapesti Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium és Zeneművészeti Szakgimnázium (www.wardmaria.hu) zeneművészeti képzéseinek alapítója, művészeti vezetője, az intézmény igazgatója. Közoktatási szakértő és szaktanácsadó, szakmai vizsgabizottsági elnök. Művészeti és pedagógiai tevékenységéért több díjjal jutalmazták.

Mizsei Zoltán a kurzusnak helyet adó kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete - Collegium Sonorum vezető kutatója, a Liszt Ferenc Zeneakadémia Egyházzenei Tanszékének docense. Szakterülete a reneszánsz zene és a karvezetés. Emellett improvizációt tanított az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar Zeneterapeuta szakán. Az Artisjus-díjas Voces Aequales énekegyüttes alapító tagja, A Schola Academica kórus karnagya, énekes szólista, több világzenei együttes hangszeres és énekes tagja, színházi- és filmzenék szerzője.


SINE LITTERA

Andrejszki Judit ének mesterkurzusa

Mennyire akadályozza a kottaolvasás, azaz a kotta jelenléte az egymásra, illetve a hangzó zenére való figyelést, valamint az énekes szabadságát az improvizációban? Milyen technikára van szükségünk ahhoz, hogy könnyedén, szabadon és egyedi stílusban tudjunk rögtönözni a reneszánsz és/vagy a barokk zenében? Ezekre a kérdésekre kaphatnak választ, valamint korabeli énektechnikai gyakorlatokkal ismerkedhetnek meg a kurzus résztvevői.

Andrejszki Judit a magyar régizenei élet jelentős alakja. Barokk szoprán, csembalista világszerte népszerűsíti a magyar régizenét. A barokk énektechnikát Lengyelországban sajátította el, karvezetés és zenepedagógiai diplomát pedig Nagyváradon szerzett. Hazai és nemzetközi kurzusokon adja tovább szaktudását. Alapítója a Musica Profana régizene együttesnek és tagja a Corvina Consortnak is. A tanítás és a koncertek mellett, számos hanglemez közreműködője.


PASSA MEZZO

Szászvárosi Sándor viola da gamba mesterkurzusa

A mesterkurzus középpontjába 16-18. századi olasz osztinátó basszus improvizáció kerül Ortiz, Bassano, Bovicelli, Rognoni művein keresztül, illetve a viola da gambára és csellóra írt reneszánsz és barokk szóló és kamara darabok előadása. Célunk a historikus improvizációk gyakorlatának megismertetése egészen a kezdetektől, - passamezzok, romanesca, sarabande stílusára épülő híres variáció a la folia, chaconne - használva a korunk által felkínált elektronikus eszközöket is. Az improvizáció mellett természetesen foglalkozunk a mesterkurzus növendékei által hozott más, hangszerükre komponált művekkel ország és korszak, valamint tudásszint megkötés nélkül.

Szászvárosi Sándor a historikus előadói gyakorlat képviselőjeként elsősorban a 15-18. század változatos zenei stíluskorszakainak előadására koncentrálja a figyelmét. A Hungaroton Records gambaszólistája, aki amellett, hogy rendszeresen koncertezik Ausztriában, Svájcban, Olaszországban, Portugáliában, Németországban, vagy éppen Csehországban, maga is több régizenei együttes (Köztük a Sonora Hungarica és a Consort Custos Consort) alapítója. A Budapesti Zeneakadémián és a Debreceni Egyetemen kamarazenészi és csellóművészi diplomát szerzett, majd a bécsi Zeneakadémián (Universitat für Musik und Darstellende Kunst, Wien) folytatta tanulmányait, ezúttal viola da gambán, mesterképzésre pedig Lipcsébe iratkozott be. Nevéhez fűződik a magyarországi alap- és középfokú gambaoktatás elindítása a Kodály Zoltán Kórusiskolában, majd a Pikéthy Tibor és a Ward Mária Zeneművészeti Szakgimnáziumokban, mely utóbbiaknak mai napig tanára. Fellépett már a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a Zempléni Fesztiválon és az Utrechti Régizene Fesztiválon is (Utrecht Early Music Festival). Felvételei között olyan, a kritika által méltatott lemezek sorakoznak, mint a Telemann- triószonátákat, barokk kontratenor áriákat, Johann Schenk op. 9-es szonátasorozatát, a L'echo du Danube-ot vagy éppen Buxtehude művészetét és korát bemutató korong.

--------

Szállás

Jurisics kollégium (9730 Kőszeg, Szent Imre herceg u. 9.)

3-4 ágyas szobák (mosdó a folyosón)

18 év alatt 2000.-

18 év fölött 2580.-


Egyéb lehetőségek:

Várkör Panzió (9730 Kőszeg, Várkör 100.)

1 fő: 7000 + IFA/szoba

2 fő: 10000 + IFA/szoba

3 fő: 14000 + IFA/szoba


Ebéd:

Boszorkánykonyha (9730 Kőszeg, Jurisics tér 13.) kétfogásos menü 710.-

--------

A jelentkezésről:

A jelentkezéseket 2018. augusztus 20-ig várjuk az alábbi regisztrációs űrlap kitöltésével:

A jelentkezéssel egy időben kérjük, hogy 5000,-Ft regisztrációs díjat fizessenek be, amely a jelentkezéstől való esetleges visszalépés esetén nem visszaigényelhető.

Musica Aeterna Művészeti Alapítvány

10103173-42462900-00000001

Közleményben kérjük feltüntetni: NÉV, reg. adomány Kőszeg


A kurzus szervezői csak a szakmai programot tudják biztosítani, ezért az utazás, szállás és étkezés megszervezését a résztvevők maguk intézik.

A 277/1997. (XII. 22.) kormányrendelet értelmében a pedagógusok 7 évenként kötelező 120 órás továbbképzésének 25 %-a legalább 5 órás, nem akkreditált képzések keretében is teljesíthető. A rendezvény végén 25 órás tanúsítvány van módunk kiállítani a részvételről a kurzus teljes időtartamán jelenlévők részére.

A kurzussal kapcsolatos programok, szórólapok letölthetők itt:

Plakát (PDF)

Plakát (jpg, 300 dpi)

Támogatóink:

  Kapcsolat

Cím: 1073 Budapest, Kertész u. 38-40.

zoltan.kalmanovits@gmail.com